Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] (bogate w węglowodany). Jakie argumenty stoją za dietami niskotłuszczowymi (ang. low-fat)? Energia z tłuszczu jest mniej sycąca, niż energia z węglowodanów. Wysoki stosunek tłuszczów do węglowodanów w diecie może sprzyjać nadmiernej konsumpcji i przyrostowi masy ciała. Tłuszcz nie oddziałuje termogenicznie, węglowodany tak. Nadmiar [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] diety (w przypadku diety „keto” potrzeba na pewno o wiele więcej czasu). RER to współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy nazywają ten parametr ilorazem oddechowym. Przy „spalaniu” węglowodanów R wynosi 1.0, przy [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] sylwetki, jak i jej zdrowia. 5. Zwiększ udział omega 3 w diecie Przelicz swoją dietę pod kątem kwasów tłuszczowych omega 3, jak i omega 6. Postaraj się utrzymywać minimalny stosunek 4:1 w diecie, który zapewni odpowiednie proporcje dla zdrowia organizmu. Tłuszcze z grupy o3 znajdziesz m.in. w tłustych rybach, olejach tłoczonych na zimno, [...]
[...] 16% i 8%), odnotowano spadek RER w grupie stosującej dietę wysokotłuszczową; RER to współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy nazywają ten parametr ilorazem oddechowym. Przy „spalaniu” węglowodanów R wynosi 1.0, przy [...]
[...] do zrozumienia dalszej części materiału. RER (ang. respiratory exchange ratio) – współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy nazywają ten parametr ilorazem oddechowym. Przy spalaniu węglowodanów R wynosi 1.0, przy [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Nie zawsze nasza dieta idzie po naszej myśli. Sam deficyt kaloryczny w przypadku redukowania tkanki tłuszczowej, czy też nadwyżka kaloryczna w przypadku budowania masy mięśniowej, nie są wystarczającym posunięciem w kształtowaniu naszej sylwetki. Bywa tak, że nasze zbędne kilogramy schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Regularnie ćwiczysz i dbasz o to, co jesz, ale mimo to wciąż nie możesz pozbyć się opornego tłuszczu zgromadzonego w okolicach pępka? Nie jesteś sam. Tłuszcz zgromadzony na brzuchu, szczególnie głęboko osadzony tłuszcz brzuszny zwany trzewnym tłuszczem, jest jednym z najbardziej opornych miejsc sylwetki, co więcej staje się bardziej problematyczny [...]
[...] gotówki, to polecam spróbować, warto. Orzechy arachidowe, mimo swoich cennych właściwości, obecności witamin i minerałów są kiepskim wyborem do codziennej diety, gdyż stosunek kwasów tłuszczowych jest kiepski - zdecydowana przewaga omega 6, natomiast znikome ilości omega 3. Orzechy te też nie są dla każdego ze względu na goitrogeny, kwas [...]
[...] mieli korzystniejszy współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej wynoszący 0.80 ± 0. 04, a panie 0.85 ± 0.04. RER jest wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy nazywają ten parametr ilorazem oddechowym. Przy „spalaniu” węglowodanów R wynosi [...]